Islamic Widget

Al Quran

Saturday, March 12, 2011

ak suka biology... huhu

assalamualaikum dan salam sejahtera...
hari semalam (jumaat) ak baru pergi temuduga...
untuk dapatkan tempat dalam bidang kritikal untuk BeST program...
soalan macam biasa tapi ada soalan yang menarik perhatian ak...
soalan ni juga ak dapat masa temuduga dekat InnoBio, Nilai...

"awak suka ke bidang biology???'

"aiyo pakcik... kalau saya x suka biology...
xda la saya belajar biology selama 2 tahun untuk SPM...
setahun untuk matrik...
3 tahun untuk dapat ijazah...
dan setengah tahun dalam BeST program...
lepas tu nak carik kerja dalam bidang biology dan yang sewaktu dengannya..."

nak je ak jawab macam tu tapi bila ak jawab macam tu...
mesti lah ak berjaya ditendang keluar oleh pak guard dari company tuh...

tapi pikir semula... kenapa ak pilih biology ek???
apa yang seronok sangat pasai biology???...

yang ak ingat... ak suka biology masa ak tingkatan 2 atau 3...
ak masa ni agak berhati kering...
x kering sangat pun cuma ak susah nak paham hati orang... terutama perempuan...
dan masa ni ak x paham kenapa perempuan selalu marah bila datang bulan...
kenapa ek???
dan bila ak belajar pasal kitar haid... baru la ak tahu...
sebab ketidakseimbangan hormon...
jadi masa ni... ak selalu nak jadi ketua...
dan sebagai ketua ak kena tahu pasal orang bawahan ak...
dan pada masa ni ak rasa biology penting untuk ak memahami manusia...

dan PMR ak ok lah untuk ak ambil Sains tulen... belajar biology...
dan pada masa ni... ak suka pada bidang sains... fizik, kimia dan biology...
tapi kepada biology sebab ada mikroskop kot...
suka tengok benda2 kecik...
belajar pasal badan kita...
pasal pokok...
lepas tu ak masuk Persatuan Sains dan Matematik...
dan ak antara batch pertama...

tapi SPM ak untuk biology sangat teruk...
5C... tapi fizik dan kimia ak dapat lagi ok...
dan bila temuduga... penemuduga tu selalu juga tanya...
"kenapa awak x fokus dalam bidang kejuruteraan kimia ker... fizik ker... keputusan SPM awak bagus untuk fizik dan kimia???"

ak pun x pasti sebab apa...
lepas SPM ak suka Fizik dan Biology...
tapi banyak kepada Biology la...
tapi masa pendaftaran matrik...
ak ingat lagi... depan foyer blok A1, KMPh, 2007...
ak daftar untuk ambil sains hayat...
dan pendaftar tu tanya...
"kenapa x ambik sains fizikal, keputusan fizik awak lagi bagus dari biology???"
dengan yakin dan telusnya ak jawab...
"saya sangat suka biology"
ak rasa ak x dapat kot sebab seingat ak...
KMPh punya kuota untuk sains adalah 60:40... 60 untuk sains fizik...
dan ak dapat sains hayat sebab pendaftar tu adalah kiranya orang penting dalam jabatan biology...
rezeki ak la...

ak lulus dengan agak cemerlang dalam bidang sains hayat dan masuk u...
ak dapat bidang biology tulen... aka mikrobiology... aka biosains...
3 tahun belajar pasal mikrob... sampai hidup ak diselubungi mikrob...
mula2 rasa menyesal tapi sebenarnya ak rasa macam puas hati juga la...
rasa menyesal betul2 bila x dapat kerja... sangat susah...

jadi, ak masuk BeST program...
dan ak tahu... bidang biology bukan untuk jadi saintis, pensyarah atau cikgu jer...
luas lagi bidang dia termasuklah pharma dan yang paling ak suka sekarang
clinical research...
ak rasa... ak dilahirkan untuk jadi biologist...
kalau orang kata biasanya kita kena tukar bidang kalau nak kerja...
ak rasa... ak nak kekal dalam bidang ni...
plan terakhir... buat master dalam bidang biology dan kalau x dapat kerja...
ak nak jadi cikgu dekat sekolah menengah...
mengajar biology...

dan bila ak tulis pasal jadi cikgu...
teringat masa ak tingkatan 4 atau 5...
cikgu ak pernah cakap...
dekat Pekan ni susah dapat cikgu biology...
mungkin sebab tu juga ak belajar biology...
nak jadi cikgu biology....

hahaha

doakan ak kekal dalam bidang ni...
jumpa lagi

9 comments:

YAT said...

gud luck yen! :)

Anonymous said...

nak tnyer tntg best program...bpe tahun yup program nyer....

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

to anon
program BeST hanya 6 bulan...
3 bulan teori klas dan 3 bulan praktikal...
after BeST, Biotechcorp ada buat program baru, STCA... Specific Training for Critical Area (3 bulan)
then TRTF... Training at Real Time Facility (x sure tp ada sampai 2 tahun)

Anonymous said...

suka sgt dgn biology..:-)
kagum dgn penciptaan manusia..

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

anon:
tu la pasai... klu belajar lagi mendalam sampai tahap genetik...
kte akan tgk even stu jek gene salah... akan effect seluruh tubuh...

Anonymous said...

beruntung utk sesiapa yang mempelajari ilmu ni sampai ke peringkat tertinggi..
at least, mereka dapat tahu tentang rahsia penciptaan manusia.
Yup! kerumitan dan fungsi DNA menunjukkan kekuasaan pencipta manusia. so, x hairanlah masih ad code2 DNA tertentu yg x dpt dipecahkan lagi.

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

tu la... kannnnn....
tp pening kpala la blaja sumer bnda tu... huhu

Anonymous said...

tapi best kn?

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

mmg x dinafikan mmg best...
seronok...
in fact... rindu zaman belajar dulu2...

tapi rasa bangga gak sbb zaman skrg kita bnyak kejar biological method utk selesaikan msalah dunia...

masalah kebuluran...
pencemaran...
tenaga...
etc...