Islamic Widget

Al Quran

Monday, August 15, 2011

kenapa ak senyap selama 3 bulan nih???

Assalamualaikum dan salam sejahtera…
Dah lama sangat ak x menulis dalam blog ni kan…
Agak sibuk… macam korang tahu (tahu ker???) ak menuntut ilmu sikit…
Ye la… selagi kita x mati… selagi tu kena menuntut ilmu…
Ilmu apa??? Hurm… ilmu pasal macam nak menghasilkan produk menggunakan herba tempatan…
Tiga bulan ak menuntut ilmu ni… banyak juga la yang kami belajar…
Pengalaman pun banyak yang kami dapat… hehehe… tapi dah habis dah…
Kitorang pun ada blog… selama ni ak menulis dalam blog nila… siap ada gambar lagi…

Oklah… ak Cuma nak cuci2 sawang kat blog ni… nanti ak tulis post terbaru… hehe…
Owh… lupa lak… selamat berpuasa kepada yang berpuasa…
Semoga di bulan yang penuh barakah ni… kita semua dapat keredhaan dari Nya…
Jangan jadi hamba ramadhan… tapi jadilah hamba Allah…
Pape pun… jumpa lagi…

ni antara aktiviti ak masa praktikal dalam STCA Program... Herbal Extraction Plant and Production..

ni ruang tamu ke-2 dalam rumah kitorang... kitorg jd kan sbg tmpat solat... n tmpat ak tdo klu katil sepah sgt... pernah 2 hari ak tdo kt ruang tamu sbb bilik ak dh tahap tmpat plupusan sampah... uhuhuhu

ni bilik air... kecik jek tp ada heater... ak jarang guna tp bila tiba hari yg sejuk tuh... terpaksa la...

 
ni sebenarnya bilik iqbal pada bulan pertama n ke-2... bulan ke-3 ak tukar bilik... so, jd bilik ak la... kecik sket dr bilik ak yg sblm ni tp ak suka sbb ada 2 tingkap... hehehe

Ni adalah aktiviti pertama kitorang... mengenal herba dan kami kena merentas hutan rimba untuk mencari dan mengenal herba... huhu...

halangan pertama... sebenarnya sampai sekarang ak pelik dengan gambar nih... ak tengah pikir apa tu ek??? ak pun x tahu... mungkin la... tahan ke jambatan tu tampung berat ak... hehe

ni haliza... jadi model jap... masa ak praktikal dekat sini... ak adalah bapak dia n dia adalah anak ak... haha... tp dia lagi tua dr ak...

mendengar penerangan sambil berposing... nampak macam kusyuk dengar kan... tipu je ni... depan kamera jek macam ni

ni la trainer + penunjuk arah kitorang... abang wahid... dah kahwin ek... korang x leh ngorat2

Norlida dan kacip fatimah... hehe... korang pernah pegang kacip fatimah... hahahak

ni la nazreen... hahak...

turun bukit... sempat lg berposing tuh...

hahahak... sungguh bahaya... turun bukit
aktiviti dalam kelas... haha... sungguh akademik sekali budak2 nih

punya la bersepah meja... penuh dengan nota2...

kena present something kot... ktorang dekat sini banyak kali kena present

berbincang...

dan berbincang...

dan menulis...

seriusnya muka dorang nih

cari maklumat... tgk kertas atas meja tuh... x leh tahan... entah apa bnda ak tulis...

carik maklumat or tgk cter???

suasana kalau dalam kelas... mmg nmpak mcm pelajar harapan...
.
tapi kehidupan ktorang bukan dalam kelas jek... kami banyak buat aktiviti hands-on tapi... gambar2 agak rahsia la... ak cari gambar yang x berapa rahsia ek...

mikrobiologist dkat TPM Raub...

buat Gram Stain kalau x silap... huhu

tengok kualiti udara dalam GMP...

masa ak praktikal... kenderaan rasmi kitorang adalah lori... haha... sonok gk naik lori tiap2 ari nih...

yang baju brown tu salah sorang trainer kitorang... along nama dia...

yup... korang x salah pandang... time ni ak kena mesin rumput... huhu... dah lama x pegang mesin rumput... ni tengah tengok berapa max rpm dia... sebenarnya kitorang kena harvest serai wangi tuk proses penyulingan... bahasa omputih... distillation

ni la tong disstilaation, n dalam plastik tu adalah serai wangi...

dan... salah seorang peserta STCA Raub telah gugur syahid...

sebenarnya banyak proses yang kitorang jalankan... macam dalam gambar adalah distillation... kami ada juga buat..
extraction...
spray drier...
fluid bed drier...
waste water treatment...
belajar sai boiler...
electrical...
cooling water...
dan macam2 lagi...

tapi kalau 3 bulan asik belajar jek kan... mampos la...
jadi, jikalau ada masa terluang... kami akan menganjurkan aktiviti2 di sekitar bandar raub... huhu...
antaranya...
yeah... menbeli belah...

makan KFC... huhu...

mandi sungai...

main congkak... masa ni lepak dekat rumah perempuan...

makan adalah aktiviti utama kitorang... besanya pompuan masak...

selain main congkak... main kad pun ada juga... yg duduk atas lantai tu tgh main kad

memetik lada... huhu...

membela burung... tp kerana tiada tauliah dalam memelihara burung... kami lepaskan... huhu
dan terlampau banyak gambar dan aktiviti kami di sini...
pergi ke cameron highland...
pergi ke kuala gandah...
pergi ke deerland
aktiviti bbq...
lata lembik...
lata jarum...
joging...
dan macam2 lagi...

selama 3 bulan ni la yang ak buat... sebab tu xda masa nak update blog...
isnin-jumaat penat dengan praktikal...
hari minggu penat dengan aktiviti...
huhu

4 comments:

mar yanie said...

best nyer...jelesh..

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

ehhehe... ok la kot... suasana baru n mcm2 aktiviti... hehe... mmg sgt sonok

♕ Mr.IX ♂ said...

lengkap sinopsis 3 bulan yer....haha

Anonymous said...

I guess you may want to put a twitter icon to your site. I just marked down the site, but I had to complete it by hand. Simply my advice.

My site:
dsl anbieter vergleich dslvergleichdsl.com