Islamic Widget

Al Quran

Sunday, April 15, 2012

Akhirnya... dapat juga lesen kereta... hehe

As salam dan selamat sejahtera...
Tepat 1100, 12 April 2012... akhirnya ak lulus ujian memandu...
hahak...

Setelah hampir RM 925.00 terpaksa dikorbankan...
5 kali sabtu ak digunakan untuk belajar memandu...
Dan sekali cuti telah digunakan untuk ujian...
Akhirnya ak berjaya... tahniah kepada ak...

Dan ini juga bermakna ak dah mencapai salah satu azam 2012 ak...
Walaupun terlewat dari tarikh sasaran... x per la kot...

Cuma ak kena praktis bawa kereta lagi...
Selepas ak lulus... dah bawa kereta manual kawan ak punya... ok la cuma ak x suka brek masa turun bukit... bahaya beb...
Lepas tu ak bawa kereta automatik kawan ak nyer gak... patutla ramai orang suka bawa kereta auto... memang senang... cuma kena tekan minyak dan jaga brek bila perlu...

keputusan result bahagian II, semua lulus cuma ak ada masalah masa mula2 nak start kereta... lupa turunkan hand brek... giler ko... dah la antara orang terawal (no 2)... pastu kereta x leh gerak... ketar2 tangan ak bila dah habis... hehehehe

bahagian ke III, ni lagi lawak... mula2 ak dah aim pegawai yang ak x nk... pastu dia yang ak dapat... pastu banyak ak terlupa... cek wiper, cek emergency signal, cek lampu tinggi rendah... lepas tu nak masuk jalan raya kena naik bukit dulu... kereta lak terundur ke belakang... fail... pegawai tu cakap dah... ni patutnya dah kandas nih... pastu jalan2 di jalan raya xda apa insiden yang berlaku cuma ak diajar bawa 40-50Km/J jek tapi dia suh bawa 60-70Km/J... ada gak ak melawan, hehe... pastu time reverse ak ada masalah... lepas habis, dia tanya, "ni nak ke atau x nak???" ak kata mesti la nak... pastu dia bagi lulus... huhu... x sangka, pegawai yang ak mula2 x mahu jd penilai ak tuh, dia yg luluskan ak walaupun ak buat banyak salah... huhu

Lesen L dan P yang berharga RM925.00, baru ambil semalam (sabtu)... dua tahun dalam tempoh Probabtion...

Sebenarnya sebelum ni ak ada buat lesen gak... masa tu cuti sem tahun pertama zaman uni... dapat la lesen L untuk motor dan kereta... cuma kerana ak terlampau dedikasi dan komitmen terhadap Uni dan persatuan, ak terlupa pasai benda ni... sedar2, dah tamat tempoh lesen ak... huhu... melayang duit...
Ok la...
Papepun... jumpa lagi...

11 comments:

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Wah, tahniah Yen...
Express juga kau ambil lesen ya...
Aku dulu pun ambil lesen kereta sekali dengan kelas dan belajar, cukup sebulan...
2 bulan lagi bolehlah aku dapat CDL, Insya Allah...

Tahniah sekali lagi...
Berapa markah kau dapat untuk ujian ke-3?

sanvirus said...

ye!!!!
nt leh beli kete

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

fahmi: apa leh wat, dh letak target azam taun nih... nak x nak... mmg kne struggle la... ak dpt 16 markah... ptutnya fail tp pegawai tu baik... mybe sbb time ujian, bnyak borak2 dgn dia kot... huhu

oyie: hehe... actually ak mmg dah ada keta, second hand... beli dr abg ngah ak 2 tahun lepas... tp insyaAllah setahun 2 lagi ak beli keta baru... hhihi

mar yanie said...

taniah weh.aku pn cukup2 lepas je dpt 16 aritu.tu pn after amik result spm.aku dpt result timggi siiiiikiiiit berbanding org lain, jpj tu ckp kesian awk kan.xpe,sy bg lulus la.awk nk g belajar jauh kan.wakakaka..sbb aku amik test 2x. 1st test naik divider masa parking..kah3.pastu hampir langgar lembu.nasib baik x terhumban lembu tu dlm gaung.

4 tahun aku x sentuh kete.bile keje ni aku kne paksa ngn abg suh pegi sndiri gn kete die.mula2, berdebar kemain.tp dah lama ok jer..

tips; kita kne atasi ketakutan kita br benda tu jd alah bisa tegal biasa..betol kah? haha.. selagi kite x cuba, slagi tu kita x kan berani..

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

terima kasih... hehe
wah... mnarek giler cter ko... ak pun masa training hampir lanngar sorg makcik neh sebab nak elak lori... hehe...

ak pun xmo tngguh lama2 bawa keta, insyaAllah klu xda masalah lagi... bulan 6 ni ak bawa keta... ada gak kawan bg praktis keta... so, ak dh penah bwa keta manual n auto pas lulus lesen... ok la cuma ak x biasa lg bwa laju...

berani @ x... ak kne bwa gk la... ye la, kne bnyak travel kan... huhu

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Lebih kuranglah markah kau dengan aku...
Masa aku ambil ujian ke-3 tue, aku kena waktu tengah hari, waktu lunch hour...
Banyak dugaan masa tue aku terima...

Dengan budak sekolah baru balik, melintas jalan main lari aje, PBT potong pokok tepi jalan, orang baru balik dari ofis, lori bawa kuari baru nak masuk kilang, sabar ajelah masa tue...

Pastue, boleh pula pegawai JPJ tue ugut aku nak gagalkan sebab aku tak tukar gear...
Dalam kawasan perumahan, mana boleh lebih 40 km/j...
Lagi best, aku tengah demam masa tue...
Memang mencabarlah...

Aku siap gurau sindir lagi dengan pegawai tue, kalau jadi apa2 kat tengah jalan, aku minta maaf sebab aku tak sihat...

Terus senyap sampai habis sudah pegawai tue tak berborak dengan aku...
Huhuhu...

Pengalaman, pengalaman...

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

owh... korg2 ni mmg mncbar ek... ak jek la x mncbar sgt... cma ak bnyak wat kesilapan jek...

tp yg bestnya... awal2 ak dh wat relationship yg bail dgn jpj tu...
sambil drive, sambil borak2 la... hehehe... permainan psikologi...
klu x... kompom ak fail...

Mohd Fahmi Muhammad Mubarak said...

Kau memang sentiasa ceria-ceria selalu...
Sebab tue kau senang bertoleransi dengan pegawai tue...
:)

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

tu la sai... hehe... ye la... klu x... kompom jpj tu x bertoleransi... so, generic skill bukan jek leh d gunakan utk dpt keja... tp tuk lulus test jpj...

Ray ban Malaysia said...

Hahahaha tahiniah bro..lepas ni drive jangang lupa pakai Ray ban yee =)

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

hahahahak... lawak la ko ni ray ban...
bru ingt nk letak dlm spam...
insyaAllah nk gk beli kaca mata itam tp nk kumpul dwet dlu...
xmo pakai yg harga rm 10 kt pasar malam tu... huhu