Islamic Widget

Al Quran

Sunday, April 1, 2012

Memasak menghilangkan stress...

As Salam...
Korang tahu x apa tu Mee Kungfu???
Kali pertama ak makan masa STCA... dekat Raub, sebelah balai bomba tu...
Ak ingatkan Mee Kungfu tu mee spesel dekat kedai tu... ye la... promosi tarik pelanggan...
Macam ak pernah jumpa Jus Poligami la... Roti Helikopter la...
Rupa2nya... memang ada Mee Kungfu... selepas Pakcik Google bagi tahu...

Dan... minggu ni agak stress sikit...
Besa la... keja dan kehidupan...
Jadi, ak pikir memasak mungkin boleh menghilangkan stress...
Jadi, percubaan pertama ak membuat Mee Kungfu...

Cari resipi dalam internet...
Ubah sikit2 (sebenarnya banyak) mengikut bahan mentah yang ak ada...
Jadilah Mee Kungdu Versi Yen...

kalau ikut resipi tu... kena guna ayam... disebabkan ak xda ayam... ak ganti dengan kentang jek... huhu...

macam biasa la... kupas kentang... potong... dan basuh...

benda ni ak beli dekat pekan sari umah ak... leh cincang bawang2 dan yang seangkatan dengannya... boleh jek kalau nak potong cara biasa... huhu

ak suka beli mee kosong... alor... macam mee magi tapi xda perencah tu... rebus la tu sampai jadi macam ni...

pecah telur sebiji... letak la garam dan lada hitam secukup rasa... kacau2... dan masukkan mee... oh ya... simpan sikit putih telur... ada nak guna nanti...

ni mee dan kentang yang telah digoreng... ingat x post sebelum ni yang gambar ak letak tu... huhu...
tumiskan bawang2 dan lada(kalau nak pedas)... kalau ikut resipi... suruh taruk halia gak tapi ak xda... huhu... tumis sampai naik bau


sementara nak tunggu bau naik... sediakan bancuhan tepung jagung... rupa2nya... baru ak tahu fungsi tepung jagung ni... korang nak tahu??? baca sampai habis...

owh... ak x ambil gambar sebelum ni... ok... lepas dah tumis... masukkan kicap dan air secukup rasa... tunggu sampai mendidih... letak putih telur yang kita simpan tadi dan letak air bancuhan tepung tu... air bancuhan tepung tu akan buat kuah tu jadi pekat dan berketul2... sumpah, selama ni ak x tahu macam mana warung buat kuah mee ladna pekat camtu... baru minggu ni ak tahu... huhu... lepas dah pekat... curah atas mee tadi dan taa daa... Mee Kungfu Versi Yen... agak gelap sebab banyak kicap dan sangat pedas sebab letak lada kecik dan lada hitam banyak sangat...

Dah makan... perut pun kenyang...
Seronok memasak sebab kita makan apa yang kita masak...
Ikut citarasa kita... dan kalau x sedap... senyap jek la kan... x kan nak kutuk diri sendiri lak...

Papepun... jumpa lagi...

2 comments:

syarifah nur farhana said...

caya la ko yen...ak pun xreti masak mee kungfu..mee goreng pun xlepas...haha

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

sjer jek mengisi masa dgn memasak... hehe...
ak wat mee goreng pun fail gk sebernarnya... ak wat x sekata la perencah tu... huhuhu