Islamic Widget

Al Quran

Thursday, October 7, 2010

manga dan lucah

salam dan selamat sejahtera...
sebenarnya dari dulu lagi ak x puas hati dengan sesetengah komik jepun ni...
suka sangat menyelitkan unsur2 lucah...

ak x kisah kalau komik tu x popular dan pelukis nak tarik minat pembaca...
diorang taruk unsur2 macam tu...
tapi ada komik yang memang dah popular dan plot dia memang hebat...
nak letak juga benda tu...

ak nak baca pun jadi x senang....
paling benci bila unsur lucah tu dijadikan plot penting....
adoiyaiii.... kata jepun negara timur... amalkan budaya sopan....

lagi ak benci komik untuk budak2 pun banyak unsur lucah...
x caya???
tengok jer doraemon... selalu ada bahagian nobita selalu tengok sizuka berbogel...
shin chan lak... jangan cakap lak...
dengan perangai cam haram dan selalu tunjuk 'gajah' dia tu...





macam ak kata ada komik yang plot dia bagus...
jadi x perlu nak letak unsur lucah...
antara komik (yang ak baca)...
battle royale...
plot ok... cerita menarik (ganas juga la).... tapi dekat tengah2 cerita...
banyak lak mengandungi lukisan censored...
nak baca pun kena klik laju2...



macam gantz lak...
mungkin sebab tema dia dah biasa... pertarungan...
awal2 episod ada unsur2 lucah tu...
tapi bila plot dah okey... dah ada peminat tetap... x payah la nak letak lagi...
hilang mood nak baca...



ak suka karya obata takeshi...
hampir semua komik dia xda unsur lucah...
kecuali "ral & grado" - cerita ni x best lansung mungkin sebab oba sensei cuba nak letakkan unsur2 macam tu...
tapi cerita dia macam death note, hikaru no go, bakuman...
semua okey sebab plot dan idea yang hebat...
xda pun unsur2 lucah...






ak tulis bukan sebab apa...
komik selalu dibaca oleh kanak2...
takut nanti diorang terikut2 apa yang watak komik tu buat...
kepada sesiapa yang berniat nak menjadi mangaka/kartunis...
yang penting plot dan perkembangan watak...
bukan unsur2 lucah tu...
rosakkan fikiran remaja jer...



sekian... jumpa lagi...

p.s: yea... betul apa yang korang fikirkan... ak baca komik tu tapi bahagian yang lucah2 tu... ak skip yang mana boleh... huhu

10 comments:

mar yanie said...

ye..sekang ni dah banyak cara nak sebarkan benda alah ni..sama ada secara terang-terangan ataupun sembunyi2.. yen..go to my belog and collect your award..:D kalau rajin la..

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

award apa ni???
ada award ker???

mar yanie said...

yen..soalan anda dah dijawab..sile2..

nur anis said...

kalau komik2 lain tu tak tau la..sebab x pernah baca..tapi yang doremon n sinchan tu memang setuju..patut la budak2 sekarang cepat expert dalam bab2 macam ni..

Anonymous said...

kurang suka dgn shin chan..
tp., hikaru no go memang best.

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

shin chan sgt lawak... hehe
hikaru no go best kan...
even x paham pe benda la yg dia main tu...
tp sronok tgk cter dia...
pas tgk anime...
baca komik...
mmg gle ak neh

Anonymous said...

Yup! suka part time akira tercabar n shindou..n time dia nk lawan main Go..

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

tu la kan...
then bila shindou xmo guna kepakaran spirit dia tu sbb nk lwn akira gne kekuatan dri sndri...

jadi, akira nk lwn shindou tp shndoun larikan dri,,,

Anonymous said...

still x abis tgk ag cite tu..:-)
tp teringin nk tgk akira lawan n hantu go tu..

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

owh... x abes lg...
so ak xmo spoil la
cme... sonok sgt cter tuh...