Islamic Widget

Al Quran

Thursday, August 13, 2009

Penggunaan tenaga nuklear di Malaysia.

saya ingin menyentuh sedikit mengenai isu tenaga nuklear di Malaysia. pengatahuan rakyat malaysia mengenai tenaga nuklear amat sedikit dan kebanyakan daripada mereka menyatakan bahawa tenaga nuklear menbawa bencana kerana nuklear sering kali dikaitkan dengan senjata 'super weapon'.
nuklear sebenarnya boleh membawa beribu manfaat jika digunakan dengan betul. secara analoginya, parang boleh digunakan untuk menbunuh dan merompak orang tetapi jika digunakan dengan betul, parang dapat menbantu manusia mengerat atau memotong sesuatu seperti menyembelih dan melapah haiwan. begitu juga dengan tenaga nuklear.
tenaga nuklear adalah tenaga yang dihasilkan melalui tindak balas nuklear iaitu pembelahan nuklear dan pelakuran nuklear. aktiviti ini akan manghasilkan tenaga yang besar dan boleh digunakan untuk menjana tenaga elektrik.
dalam menghasilkan tenaga nuklear, uranium adalah antara bahan mentah utama dalam menghasilkan tindak balas nuklear. uranium akan terbelah dan menghasilkan tindakan rantaian yang dikenali nuclear chain fussion. tindakan ini yang menghasilkan tenaga tetapi jika tidak dikawal, akan menyebabkan malapetaka. untuk mengawal tindakan ini, biasanya rod boron digunakan. perbezaan antara reaktor nuklear untuk senjata dan keamanan adalah kehadiran rod boron ini. reaktor nuklear untuk senjata tiada rod ini.
tenaga nuklear sebenarnya dapat menjana lebih tenaga elektrik dari sumber lain dan lebih murah. pengguunaan tenaga nuklear juga mengurangkan pergantungan kepada tenaga berasakan fosil dan arang batu.
di Malaysia, agensi yang bertanggungjawab dalam berkaitan tenaga nuklear adalan Nuklear Malaysia dan sebenarnya Malaysia sudah ada reaktor nuklear iaitu TRIGA-Puspati. reaktor ini digunakan untuk penyelidikan mengenai nuklear.
Malaysia bercadang menbina reaktor nuklear untuk menghasilkan tenaga elektrik dalam tempoh masa 15-20 tahun lagi dan kertas kerja mengenai perkara ini mungkin akan dihantar pada ogos 2009 oleh kementerian MOSTI.
bagi saya, penggunaan tenaga nuklear amat perlu supaya sumber fosil tidak berkurang dengan cepat. dengan undang2 yang telah diperuntukkan oleh NATO dan PBB, diharap agar teknologi nuklear khususnya di Malaysia akan menbawa seribu manfaat kepada rakyat jelata. langkah ini juga dapat menunjukkan kita tidak ketinggalan dalam apa jua teknologi kerana Indonesia telah mengkaji mengenai nuklear lebih lama dari kita. adakah kita masih ingin menggunakan cara lama dalam menghasilkan tenaga elektrik dan ketinggalan di belakang jiran serantau kita.



Nazreen B Abdul Latif @ Yaacob
Universiti Teknologi Malaysia

20 comments:

Anonymous said...

tapi, mcm mana dgn kesan pd pekerja yang berkerja dlm lingkungan tu?
dan Malaysia ni terlalu kecil utk menjalankan teknologi nuklear.,

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

pkerja msti la pakai PPE yg bersesuaian dgn kerja dorg...
x silap... msa dekan MINT dlu... setiap org akan pakai satu sensor bntuk cam pen... bila pendedahan pd sinaran capai satu tahap... pekerja tu mesti bercuti or ada smething tp x ingt...
malaysia mmg kecik tp entah la... setiap bnda ada pro n kontra...
cme pd pendapat ak... ak sokokng kot bnda neh...

Anonymous said...

erm, tp nmpak mcm lebih kpd kontra..
so, what's ur opinion about lynas?

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

Lynas telah jadi isu politik...
Dan isu lynas telah menyebabkan org yg x sepatutnya bagi komen telah bg komen...
Cuba tgk komen dr org2 yg mempunyai ilmu dlm bidang ni...
Dr Che Rosli Che Mat (lectr dlm bidang sains nuklear)... mengatakan lynas x merbahaya...

dan yup...
risiko tetap ada...
apa yg ak taw... thorium n stu lg unsur tu x berapa bahaya... tp still radioactive...
cuma kilang tu kena pastikan prosedur perjalanan dia mengikut stndrd IAEA la...

isu ni jd hngt sebab 2 faktor...
1. kes kebocoran radioactive di jepun
2. p/raya ke-13 akan bermula...

ak sokong lynas kalau dorg ikut semua ketetapan...
dan pakar dlm bidang kata okay...
(ak xmo dngr kata2 politician yg x taw pape tp ske mengomen)...
tu jek opinion ak

Anonymous said...

ok, klu ad kemungkinan diorg x jalankan ikut prosedur..apa yg akan jd nanti dlm masa 10 tahun?

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

anak cucu kita akan merana...
penyakit cancer akan sgt bnyak...
genetic disease akan jd mcm sakit demam...
dunia akan hancur...
malaysia akan jadi mcm chernobyl... x dpt diduduki lagi...

Anonymous said...

ok., means mutasi akan berlaku..
so., pahang x terkecuali dari keadaan yg mcm tu klu kemungkinan berlaku kebocoran.

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

yup...
kalau kebocoran berlaku...
cuma kne study bahan aktif apa yg dorg hasilkan...
radioaktif cam plutonium n uranium mmg tinggi kadar radiasi...
tpi thorium di lynas x sure tinggi x radiasi dia...

Anonymous said...

bukan ke benda tu lebih selamat klu buat kat tempat yg populasi penduduk yg sikit bukan kat kawasan sumber air mcm kat pahang?
plus, susah nk percayakan ketelusan pihak tertentu utk jaminan xdk berlaku kebocoran pada zaman tempat tinggal rasuah berleluasa.
erm, agak2 sama x bahan yg diorg guna time kat bukit merah dulu?

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

klu rare earth ni x sure la...
tapi dulu masa ak praktikal dket agensi nuklear malaysia...
plant radioaktif msti dibina berdekatan sumber air sbb untuk proses penyejukan klu ada masalah...
dan gamma ray yg dilepaskan boleh diserap oleh air...
klu ko berpeluang masuk dlm ANM dan tgk plant nuklear malaysia, rod radioaktif tu dikelilingi oleh air...

yg sai rasuah tu x leh nk kata per...
hurm... tu bergantung pd human faktor gk la

bukit merah ak x berapa tahu sgt la...
pe jer kes dgn bukit merah tu???

Anonymous said...

oh..ckp pasal tu teringat kata2 cikgu fizik aku yg pernah bertugas kat sana..even dia lelaki pun still takut kemungkinan dia mandul lepas kerja kat situ..
ok..utk penyerapan..erm, radiasi gamma ray x bahaya ke?
just if I have da chance dude!

hmm., try la search google.:-)

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

ekh... silap2... x sure gamma ray ker???
gamma ray yg dkat ANM cawangan jalan dengkil tu...
yg plant tu x sure dia emit radiation per...

x boleh dinafikan yg mmg akan ada risiko...

Anonymous said...

conclusion, lebih baik batalkan lynas..
sokong klu buat kat tempat lain bukan kat sini..:-)

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

yup... mybe batalkan adalah cara yg terbaik...
tapi reality nya...
lynas n kerajaan negeri pahang dah wat kontrak...
bkn sng nk batalkan...
klu batalkan... mybe pahang kena saman...

so, cara yg leh kita pikir adalah meminimunkan risiko...

Anonymous said...

Yup! benda tu x blh nk nafikan..bukan senang nk batalkan kontrak lagi2 dr luar.bangunan tu pun dah dekat2 nk siap. ak bukan apa just xnk makan ikan patin versi mutasi nanti.

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

tu la... kita selalunya terlalu ikut emosi...
kte kne realistik... mmg leh batal kontrak... tapi consequences tu kte kne taw...
tkot kne saman then kerajaan negeri bangkrap...
dah la dulu penah kne saman rm60m dlu...

Anonymous said...

manusia kdg2 kena berfikir sebelum melakukan sesuatu utk mengelakkan effect tertentu..
klu bankrap confirm rakyat yg susah..

byknya rm60m..cite ckit dude!

Nazreen B Abd Latif @ Yaacob said...

btoi... tgk jek la greece... kn rkyat dia merana...

60m tu ek.. dulu ada certain company ni dpt permit utk m'balak pokok dlm hutan...
tp tbe2 kerajaan x bg... x pasti sbb apa..
company ni saman la, pastu mng... kerajaan phg kne byar 60m kpd company ni...

Yazid Shah said...

salam..saya sedang mengambil nuclear engineering di perancis..bley saya tau email or contact utk apply internship di ANM..

Yazid Shah said...

pada pendapat saya Malaysia still terlalu negative utk nuclear..smua de pro n cons.pe pn solar pn de effect dia jgk.nak hasil kn panel solar is very dangerous..nak buat hydro kena tengelam banyak kawasan mcm empangan bakun sama besar mcm singapore..dekat france nuclear reactor dh mcm hutan simpan byk flora n fauna kat c2..tp apa2 tepuk dada tanya selera..yes german dh close all the plant..tp teknologi arang batu dorg dh canggih..n dorg dh mou utk dpt kn bekalan ngn harga yg murah sbb exchange teknologi 2..